Здоров'я

Протеїнові перекуси. Чи справді від них є користь

Протеїнові перекуси. Чи справді від них є користь

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Світовий ринок протеїну розвивається високими темпами

Сьогодні все частіше говорять про важливість протеїну. Він перестав бути вибором тільки спортсменів, які хочуть набрати м’язову масу.

Його додають у йогурти, хліб, каву – і навіть у макарони та піцу. А продукти з позначкою “протеїн” можна знайти практично скрізь – у супермаркетах, у спортзалі та на заправці.

Нещодавно американська медійна персона і бізнесвумен Хлоя Дженнер запустила лінійку протеїнового попкорну Khloud. А зірка Голлівуду Зак Ефрон рекламував багату на білок кашу.

Світовий ринок протеїну росте високими темпами: за даними дослідницької агенції Mintel, за перші три місяці 2025 року 8,3% харчових продуктів, випущених на ринок, анонсували як джерело протеїну або з високим його вмістом.

Це більше, ніж 6,1% у 2024 році і 4,6% роком раніше.

Skip Найпопулярніше and continue readingНайпопулярніше

End of Найпопулярніше

Молоко, яйця, м’ясо, бобові та зернові – джерела білку, які є сировиною для протеїнових добавок. Але сьогодні виробники додають його в найнесподіваніші продукти, каже директора з досліджень Mintel Кіті Сойнінен.

“Муси, десерти, гранола, млинці, навіть піца. Протеїн зараз має “ореол здоров’я”, – додає вона.

Протеїнові перекуси. Чи справді від них є користь

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Хлоя Дженнер рекламує Khloud як інноваційний протеїновий снек

Однак чи дійсно збагачені білком продукти такі корисні, чи це маркетинговий трюк?

“Високобілкові дієти необхідні для нарощування м’язової маси, а от без протеїнових смаколиків і напоїв, які ви бачите в магазинах, можна обійтись”, – вважає персональний тренер Ітан Сміт.

“Я абсолютно переконаний: немає нічого кращого за натуральну їжу, – додає він. – Можна отримати необхідний білок з овочів і нежирного м’яса”.

Він вважає, що зручність високобілкових снеків у поєднанні з позитивним сприйняттям споживачів призвела до того, що виробники використовують протеїн як маркетинговий інструмент.

Щоб виробник міг заявити, що його продукт є джерелом білка, він має показати регуляторам, що хоча б 12% його енергетичної цінності забезпечується білком. Щоб заявити про високий вміст білка в продукті, цей показник має становити 20%.

Для цього виробники можуть додавати у свої продукти багаті на білок горіхи й бобові, або робити їх щільнішими, видаляючи воду.

“Коли хтось поспіхом обирає їжу на обід, можна зрозуміти, чому замість двох варених яєць він потягнеться за протеїновим батончиком чи коктейлем”, – каже Ітан Сміт.

“За 12 років роботи персональним тренером я ніколи не бачив стільки галасу навколо користі протеїну, як зараз”.

Протеїнові перекуси. Чи справді від них є користь

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Ідеальний варіант – отримувати білок з цільних продуктів, вважають експерти

Білкові добавки пропонують не лише спортсменам, а й тим, хто хоче скинути зайві кілограми, і навіть жінкам під час вагітності.

Загальна рекомендована добова норма – близько 1,2 г білка на кілограм ваги тіла. Якщо ж ви хочете наростити м’язи, її треба збільшити до 1,6 г, радить дієтолог Пол Морган.

Однак багато продуктів з супермаркетів, які рекламують як “протеїнові” є, за його словами, не більш ніж маркетинговим трюком, і можуть бути не такими корисними, як твердить реклама.

“Вони часто ультраоброблені й можуть містити не лише білок, а й надлишок цукру та вуглеводів”, – попереджає фахівець.

Чим небезпечне надмірне споживання білка

Вчені пов’язують ультраперероблену їжу з більш ніж 30 різними захворюваннями, зокрема хворобами серця, раком і тривожними станами.

Нове дослідження виявило, що ультраперероблені продукти напряму підвищують ризик передчасної смерті.

Ще одне питання – калорії.

Деякі рекламовані протеїнові снеки і напої можуть містити стільки ж калорій, скільки і звичайні продукти з аналогічними інгредієнтами.

Дехто вважає, що надмірне споживання білка може зашкодити ниркам і кісткам. Морган з цим не погоджується, хоча й визнає, що є винятки при певних проблемах зі здоров’ям.

Більше білка в раціоні потребують, приміром, літні люди, вказує фахівець.

“З віком нам потрібно особливо ретельно зберігати свою м’язову масу, адже ми стаємо слабкими і менш активними”.

Протеїнові перекуси. Чи справді від них є користь

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Додатковий білок потрібен тим, хто хоче наростити м’язи

То чи варто купувати розрекламовані протеїнові продукти?

“Можливо, варто, якщо ви людина, якій потрібно більше білка для підтримки здоров’я, або якщо ви намагаєтеся наростити м’язи”, – каже Ітан.

“Якщо ж більшу частину вашого раціону складають цільні продукти, і вам потрібні додаткові 20 г білка, а хочеться чогось солодкого – з’їжте снек”.

Вибір різноманітних джерел білка та збалансоване харчування є важливішими для загального здоров’я, резюмує експерт.

Інше в категорії