Автор фото, Emmanuel Lafont/ BBC
Підпис до фото, Регулярна дефекація важлива для здорового самопочуття
Скільки разів ви ходите в туалет “по-великому”? Що для вас норма, а що вказує на проблеми зі здоров’ям і необхідність звернутися до лікаря? Ось, що про це каже наука.
Організм кожної людини – індивідуальний. Однак лікарі твердять, що спорожняти кишківник здорова людина повинна щодня або не менше трьох разів на тиждень.
Щоразу, коли ми їмо, товстий кишківник скорочується і проштовхує їжу по травному тракту. Цей автоматичний “гастроскопічний рефлекс” провокує викид гормонів, який викликає бажання покакати. Його ще називають “позивом до випорожнення”. Однак більшість з нас навчилися пригнічувати цей позив, а це означає, що дефекація раз на день або рідше стала новою нормою.
“Ми всі надто зайняті, щоб какати”, – каже Мартін Вейсі, гастроентеролог з лікарні Канберри в Австралії.
Традиційно вважають, що одне випорожнення на день – ознака хорошого стану кишківника. Але раніше не знали, що вважати “нормою”. В одному з досліджень навіть припускали, що нормою є все: від одного випорожнення раз на кілька тижнів чи місяців до 24 разів на день.
Однак завдяки новаторській роботі таких вчених, як Кен Хітон з Бристольського університету, ми тепер знаємо більше.
Наприкінці 1980-х років Хітон і його колеги провели опитування жителів Східного Бристоля, поставивши їм доволі зухвале запитання – як часто ви какаєте?
Результати були дуже різні. Найчастіше люди ходили в туалет раз на день. Таких було 40% серед чоловіків і 33% жінок. Деякі робили це рідше – один раз на тиждень, інші – тричі на день.
Загалом дослідники дійшли висновку, що “умовно нормальну функцію кишківника мають менш як половина населення. При цьому молоді жінки та люди з низькою вагою, як правило, рідше випорожнюються”.
До речі, це був не єдиний внесок Хітона в науку. Пізніше він допоміг розробити Бристольську шкалу форми калу, яка разом з ілюстраціями стала практичним посібником для діагностики проблем із травленням.
Шкала містить зручні описи калових мас: від “окремих твердих грудочок, схожих на горіхи” до “пухнастих шматочків з нерівними краями”.
“Золота середина випорожнень”
Прадавні ескулапи вважали, що людину, в якої погано працює кишківник, не можна назвати здоровою.
“Міцне здоров’я передбачає досконале розвантаження”, – твердив Гіппократ.
Сучасні медики з ним погоджуються і додають, що форма, зовнішній вигляд та консистенція калових мас є значно кращим критерієм, ніж частота “походів в туалет”.
Якщо це відбувається тричі на тиждень, і ваш кал дуже твердий – це теж варіант норми.
Але якщо ви надмірно напружуєтесь, коли намагаєтесь сходити в туалет, або відчуваєте, що не повністю спорожнили кишківник, вам, можливо, доведеться змінити спосіб життя.
Автор фото, Emmanuel Lafont/ BBC
Підпис до фото, Форма, консистенція та колір калу – це тест на здоров’я кишківника
Дослідник Шон Гіббонс та його команда з Інституту системної біології в Сіетлі проаналізували дані 1400 здорових дорослих людей, зокрема інформацію про спосіб життя, біохімічний аналіз крові, стан мікробіому кишківника, генетику тощо.
Учасників розділили на чотири групи за частотою дефекації (випорожнення):
- закреп (1-2 дефекації на тиждень);
- низька норма (3-6 на тиждень);
- висока норма (1-3 на день);
- діарея.
Гіббонс виявив, що у людей, які какають від одного до трьох разів на день, частка “хороших” бактерій у кишківнику – вища, ніж у тих, хто відвідує туалет рідше.
А затримка калових мас призводить до збільшення в крові токсинів (крезолу та індоксил-сульфату).
“Ми виявили, що навіть у здорових людей, які страждають від закрепів, їх рівень у крові підвищений”, – пояснює Гіббонс, додаючи, що ці токсини особливо шкодять ниркам та сприяють розвитку хвороби Альцгеймера.
А от в людей з діареєю дослідники виявили ознаки запалення та пошкодження печінки. Гіббонс пояснює: під час діареї організм виділяє надлишкову кількість жовчної кислоти, яку б інакше печінка переробила для розчинення та поглинання харчових жирів.
Дослідження також показало, що вік, стать та індекс маси тіла суттєво пов’язані із частотою дефекації. Зокрема, для молодих людей, жінок та тих, хто має низьку вагу, як правило, характерні рідші випорожнення.
За словами Гіббонса, гендерну різницю можна пояснити гормональними та неврологічними відмінностями між чоловіком і жінкою, а також кількістю спожитої їжі. Зазвичай чоловіки їдять більше, ніж жінки.
Автор фото, Emmanuel Lafont/ BBC
Підпис до фото, Затримка калових мас призводить до збільшення в крові токсинів
Золотою серединою вчені вважають дефекацію від 1-2 раз на день до кількох разів на тиждень. Тоді кишкові бактерії ферментують клітковину. Саме вони пов’язані з хорошими показниками здоров’я і самопочуття.
Одним з показників здоров’я кишківника є час проходження їжі через травну систему – так званий кишківний транзит.
Його можна легко перевірити в домашніх умовах, з’ївши яскраво забарвлену їжу, наприклад, буряк, і відмітивши час, який знадобиться для того, щоб вона вийшла.
Загалом, що більший час транзиту, то рідше людина какає і частіше страждає від закрепів.
Гіббонс та інші вчені підозрюють, що, коли калові маси затримуються в кишківнику, мікроби не отримують свіжої їжі й виснажують доступну клітковину, яку мають ферментувати в корисні жирні кислоти. При цьому утворюються побічні продукти, шкідливі для здоров’я.
Ще одне дослідження показало: ті, в кого час транзиту через кишківник коротший, мають менше вісцерального жиру, який накопичується в глибині тіла – між органами в черевній порожнині.
Вісцеральний жир небезпечний тим, що підвищує ризик розвитку багатьох захворювань, включно із серцево-судинними, діабетом і деякими видами раку.
Люди ж з коротким кишківним транзитом демонстрували здоровішу реакцію на їжу: в їхній крові знижувався рівень цукру та ліпідів, що зменшувало ризик серцево-судинних захворювань.
Автор фото, Emmanuel Lafont/ BBC
Підпис до фото, Фрукти та овочі покращують частоту випорожнень
Часті закрепи виникають також на тлі застоїв жовчі й утворення каменів у жовчному міхурі чи протоках.
Зрештою, закрепи є одним з чинників онкології кишківника. Однак докази цього неоднозначні й потребують додаткових досліджень, кажуть вчені.
Про що розкажуть випорожнення?
На думку вчених, головне, на що слід звернути увагу, – це незрозумілі зміни в роботі кишківника.
Також варто відстежувати регулярність походів в туалет, щоб зрозуміти, що для вас є нормою.
“Ми всі маємо стежити за своїм калом, оскільки це, по суті, безплатний тест на здоров’я кишківника, – каже Емілі Лімінг з Королівського коледжу Лондона. – І тут важлива не лише частотність, а й консистенція, колір та форма”.
У здорової людини кал схожий на ковбаску. Про закрепи свідчить кал, що має форму грудочок. При запальних процесах екскременти мають неоднорідний характер та слиз.
Чорний і червоний колір калу може з’явитись після вживанням буряку, журавлини, темних продуктів або медичних препаратів. Однак тривалий чорний кал може бути ознакою колоректального раку, тому тут важливо якомога швидше звернутися до лікаря.
Також варто поговорити з лікарем, якщо у вас регулярно виникає діарея або раптові позиви сходити в туалету, та якщо після їжі часто з’являються спазми, здуття живота та гази.
Зрештою, щоб мати регулярну дефекацію, а відтак, краще здоров’я, Гіббонс радить їсти більше фруктів та овочів, пити більше води та мати регулярну фізичну активність.