Здоров'я

Чи справді повторно розігріта їжа небезпечна

Чи справді  повторно розігріта їжа небезпечна

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Повністю розморозьте заморожені продукти перед повторним розігріванням

Повторне розігрівання їжі має приховані ризики для здоров’я. Дотримання цих рекомендацій допоможе зберегти вашу їжу безпечною та зменшити ризик харчових отруєнь.

Ось що радять експерти:

Що не можна робити

Не залишайте їжу надовго без холодильника

Будь-яку приготовану їжу, пройшла вона термічну обробку (смаження, варіння, запікання) чи ні, можна залишати при кімнатній температурі не більше ніж на 2 години.

Для рису цей термін скорочується до години.

Зварений і залишений за кімнатної температури рис може стати розсадником небезпечних бактерій під назвою Bacillus cereus. Розігріву недостатньо для їх знищення, оскільки ці бактерії мають високу термостійкість.

Не зберігайте домашню їжу в холодильнику надто довго

Готові страви бажано з’їсти протягом 24-48 годин або заморозити, якщо не плануєте їсти їх найближчим часом.

Не розморожуйте м’ясо в теплій воді

По-перше м’ясо може відтаяти не повністю. По-друге, у теплому вологому середовищі створюються умови для активного розмноження бактерій, що може бути небезпечним для здоров’я.

Чи справді  повторно розігріта їжа небезпечна

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Іноді ми несвідомо створюємо сприятливі умови для розмноження шкідливих мікробів

Що робити треба

Завжди зберігайте їжу в холодильнику перед повторним розігріванням

Дослідження показують, що зберігання продуктів у холодильнику (при температурі 5°C або нижче) обмежує ріст шкідливих патогенів.

Охолодіть їжу, перш ніж покласти її в холодильник

Є кілька причин, чому варто почекати, перш ніж ставити гарячу страву у холодильник. По-перше, різке охолодження може змінити текстуру та смак їжі. По-друге, це може створити конденсат, що сприяє розмноженню бактерій.

Дотримуйтесь правильного температурного режиму в холодильнику

Оптимальна температура для збереження більшості продуктів – від +3 до +5°C. Заморожування їжі при -18 °C зупиняє активність бактерій. Але варто пам’ятати, що після розморожування вони можуть знову стати активними та викликати харчове отруєння.

Зберігайте продукти в морозильній камері

Деякі продукти чудово зберігаються в морозильній камері і не втрачають свій смак та користь після заморозки. Приміром, хліб в морозильнику може зберігатись близько місяця.

Повністю розморозьте заморожені продукти перед повторним розігріванням

Розморожування у холодильнику – найбезпечніший спосіб, але він займає тривалий час (від 4–5 до 24 годин, залежно від ваги продукту). Деякі продукти можна розморожувати в мікрохвильовці, але тут варто чітко дотримуватися інструкцій виробника.

Чи справді  повторно розігріта їжа небезпечна

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, М’ясо курки може містити бактерії, що викликають отруєння та запалення шлунка

Переконайтеся, що їжа повністю розморожена перед приготуванням

Не до кінця розморожене м’ясо чи інші продукти можуть не лише втратити смакові якості, а й є небезпечними для здоров’я.

Не варто розігрівати рис більше одного разу

Можна поставити його у холодильник і вживати протягом 24 годин. З рисом навинос варто бути особливо обережним. Його краще з’їсти невдовзі після покупки або після того, як його доставили.

Будьте особливо обережні з їжею для вразливих людей

Люди з ослабленою імунною системою, супутніми захворюваннями, вагітні жінки, маленькі діти та люди похилого віку мають підвищений ризик розвитку харчових отруєнь.

Розігрівайте їжу, доки вона не стане гарячою зсередини

Під час розігріву перемішуйте їжу, щоб забезпечити рівномірне нагрівання, особливо в мікрохвильовій печі.

Інше в категорії