Здоров'я

Як корисні напої псують наші зуби і що з цим робити

Як корисні напої псують наші зуби і що з цим робити

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Навіть корисні напої, такі як вода з фруктами, можуть спричинити незворотну ерозію зубів

Вода з екстрактами фруктів або апельсиновий сік можуть здаватися здоровою альтернативою газованим напоям. Але науковці довели, що такі напої, зокрема фруктовий чай, можуть спричиняти незворотне пошкодження зубів.

Втім, не все так погано. Дослідники з Королівського коледжу Лондона (King’s College London, KCL) у Великій Британії, які мають понад 20 років досвіду, з’ясували, що час і спосіб споживання напоїв можуть суттєво знизити ризик ерозії зубів.

Ми вирішили перевірити це на практиці.

Карієс проти ерозії

У дитинстві нас постійно застерігали щодо карієсу – крихітних дірок, які з’являються на зубах, – і про те, як солодощі та шоколад можуть зіпсувати усмішку.

Коли ми їмо солодку їжу, природні бактерії, що утворюються на зубах, живляться залишками цукру в роті, утворюючи дірки в зубах. Якщо ці дірки не дуже великі, їх зазвичай можна полагодити пломбою.

Skip Найпопулярніше and continue readingНайпопулярніше

End of Найпопулярніше

Але ерозія зубів діє по-іншому. Кислоти з їжі та напоїв атакують емаль – зовнішній шар зуба – поступово роз’їдаючи її разом із шаром дентину під нею.

Емаль захищає м’якші шари зуба, але не здатна протистояти постійному впливу кислот і цукру. Коли емаль стерта – це вже незворотний процес.

Як корисні напої псують наші зуби і що з цим робити

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Регулярні стоматологічні огляди можуть допомогти виявити ранні ознаки ерозії зубів

“Ерозія зубів виникає тоді, коли емаль зазнає надмірного впливу кислотної та солодкої їжі й напоїв”, – каже доктор Полівіос Хараламбус, стоматолог і член дослідницької групи з ерозії зубів у Королівському коледжі Лондона.

“Втрата емалі, якщо її не лікувати, може призвести до різних проблем – зміни кольору зубів, тріщин, сколів чи зазубрених країв, чутливості до холоду або тепла, а також до появи прозорості”, – додає він.

Як і коли пити, щоб не пошкодити зуби

Доктор Полівіос Хараламбус використав спеціальний пристрій, щоб виміряти рівень кислотності в моїй порожнині рота під час вживання апельсинового соку трьома різними способами – я пила маленькими ковтками, полоскала рот соком і затримувала рідину в роті.

Щоб зуби залишалися в безпеці, pH у роті має бути близьким до нейтрального (приблизно 7).

Пиття апельсинового соку знизило pH до 4,7 – і знадобилося 18 секунд, щоб повернутися до нейтрального рівня. Затримка соку в роті (на 10 секунд) підвищила кислотність і уповільнила нормалізацію у п’ять разів. Полоскання соком знизило pH до 3 – і на відновлення балансу знадобилося у понад 30 разів більше часу.

Як корисні напої псують наші зуби і що з цим робити

Підпис до фото, Шкода зубам залежить від того, як саме ми пʼємо

Експеримент показав, що затримування або полоскання кислих напоїв у роті спричиняє більше ушкоджень зубів, адже такі звички збільшують тривалість і/або силу контакту між кислотою та поверхнею зубів.

“Щоб захистити зуби, не тримайте кислі напої в роті надто довго. Ви також можете пити через трубочку, щоб зменшити контакт із зубами. Дослідження підтверджують, що використання трубочки знижує ерозію зубів від газованих напоїв”, – каже доктор Хараламбус.

Команда з Королівського коледжу Лондона з’ясувала, що вживання кислих страв і напоїв, особливо між прийомами їжі, становить найбільший ризик для ерозії зубів.

Ті, хто вживав кислі напої двічі на день між прийомами їжі – наприклад, газовану воду, воду з лимоном або гарячі фруктові чаї – мали більш ніж у 11 разів вищу ймовірність появи помірної або тяжкої ерозії зубів.

Цей ризик зменшувався удвічі, якщо напої споживалися разом з їжею.

Отже, правильне планування часу споживання – під час їжі або безпосередньо до чи після неї – може значно краще захистити ваші зуби.

Які напою шкодять зубам найбільше

Як корисні напої псують наші зуби і що з цим робити

Підпис до фото, Експерти порівняли вплив чотирьох різних напоїв на ерозію зубів, занурюючи зразки емалі в апельсиновий сік, колу, айран та фруктовий чай

Команда Королівського коледжу Лондона порівняла вплив чотирьох різних напоїв на ерозію зубів, зануривши зразки емалі в апельсиновий сік, колу, айран (негазований йогуртовий напій) і фруктовий чай.

Через годину ушкодження відповідали впливу трьох порцій кожного напою щодня протягом двох днів. Знімки з мікроскопа показали ерозію у вигляді темної лінії в зразках.

Результати виявилися доволі промовистими: найбільші ушкодження спричиняли газовані напої, за ними йшли апельсиновий сік, чай з червоних ягід, а найменше шкоди завдав айран (суміш йогурту й води), який виявився найм’якішим для зубів. Айран – традиційний напій, поширений у багатьох країнах, зокрема в Індії, Пакистані, Лівані, Сирії, Туреччині, Ірані та Вірменії.

Які продукти найбільше руйнують зуби

Кислі продукти та напої можуть спричиняти ерозію зубів. Більшість фруктів містять певний рівень кислотності – наприклад, цитрусові, такі як мандарини, є більш кислими, ніж банани чи абрикоси. Ось інші приклади кислих продуктів і напоїв:

  • Перець чилі
  • Помідори та кетчуп
  • Кімчі
  • Квашена капуста
  • Оцет і маринади (особливо яблучний оцет)
  • Фруктові напої
  • Вода з додаванням фруктів — наприклад, скибки лимона
  • Ароматизовані чаї, зокрема ягідні, шипшинові, імбирно-лимонні
  • Більшість алкогольних напоїв
  • Газовані напої (зокрема дієтичні, які є настільки ж ерозивними, як і солодкі)

Проблема в тому, що багато з цих продуктів і напоїв корисні для загального здоров’я. Але є способи споживати їх, водночас захищаючи зуби від ерозії:

  • Вживайте продукти, багаті на кальцій, наприкінці прийому їжі – наприклад, сир, йогурт або молоко. Вони допомагають нейтралізувати кислоту в роті.
  • Жуйте жувальну гумку без цукру, щоб стимулювати вироблення слини – вона природно захищає зуби.
  • Замість фруктових чаїв оберіть чорний чай – дослідження показали, що він спричиняє менше ерозії.
  • Додавайте до води не цитрусові, а, наприклад, огірок, м’яту або розмарин.

Наскільки поширена ерозія зубів

Стоматологи попереджають, що ерозія зубів стала дуже поширеною проблемою в усьому світі – і ця тенденція стрімко зростає.

За даними дослідження 2013 року під керівництвом доктора Девіда Бартлетта, керівника кафедри ортопедичної стоматології в Стоматологічному інституті Королівського коледжу Лондона, майже 30% дорослих віком від 18 до 35 років у Європі мають середній або тяжкий ступінь стирання зубів.

Для порівняння, більш свіже перехресне дослідження за участі 2924 осіб тієї ж вікової групи у шести арабських країнах показало ще вищі показники тяжкого стирання зубів.

Поширеність значно варіювалася: найвищий рівень був в Омані – 60,7%, за ним слідували Саудівська Аравія (57,1%), ОАЕ (49,3%), Єгипет (32,9%), Кувейт (31,5%) та Йорданія (16,5%).

Який рівень ерозії зубів вважається нормальним

“Ерозія зубів відбувається протягом усього життя на фізіологічному рівні. Однак, якщо не бути обережним, такі фактори, як харчування, звички або захворювання (наприклад, кислотний рефлюкс), можуть пришвидшити цей процес”, – каже доктор Хараламбус.

Стоматологи можуть оцінити рівень пошкодження за спеціальною шкалою. Результати можуть викликати занепокоєння, адже відновити стерту емаль неможливо. Тому найкращий підхід - це профілактика.

Інше в категорії