Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Фрукти, багаті на фруктозу, такі як яблука та груші, можуть викликати проблеми з газоутворенням
Пукати – це нормально. У середньому людина робить це від 5 до 15 разів на день. Велика кількість газів в окремий день може навіть свідчити про добрий стан здоров’я – якщо не зважати на можливий дискомфорт або незручні ситуації.
Річ у тім, що продукти, які спричиняють газоутворення, зазвичай є корисними для серця, багатими на клітковину складними вуглеводами, які організм не може перетравити – зате це добре вдається бактеріям у кишківнику.
То які ж продукти змушують нас пукати, які роблять гази смердючими, і коли варто звернутися до лікаря?
1. Жирна їжа
Жирна їжа уповільнює травлення, через що вона може застоюватися у кишківнику, бродити й набувати неприємного запаху.
Жирне м’ясо – особливо підступне, бо містить велику кількість амінокислоти метіоніну, до складу якої входить сірка.
Skip Найпопулярніше and continue readingНайпопулярніше
End of Найпопулярніше
Сірку бактерії в кишківнику розщеплюють до сірководню – того самого “чудового” запаху тухлих яєць – і він ще більше “збагачує” аромат газів, які виникають не лише через м’ясо, а й через інші продукти, які ви їсте.
2. Бобові
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Бобові є однією з основних причин утворення газів через вміст клітковини та рафінози
Квасоля та сочевиця містять багато клітковини, але також і рафінозу – складний цукор, який наш організм погано перетравлює.
Ці цукри потрапляють у кишківник, де бактерії активно використовують їх як джерело енергії, утворюючи водень, метан і навіть “пахучу” сірку.
3. Яйця
Всупереч поширеній думці, яйця не викликають газів у більшості людей.
Однак вони містять метіонін – амінокислоту, насичену сіркою. Тож якщо ви не хочете, щоб гази мали неприємний запах, не їжте яйця разом із продуктами, що спричиняють метеоризм, як-от квасоля чи жирне м’ясо.
Якщо ж яйця викликають у вас здуття та гази, цілком можливо, що у вас непереносимість чи алергія на них.
4. Цибуля
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Цільнозернові та пшеничні продукти корисні, але можуть викликати газоутворення
Цибуля, артишоки, часник і порей містять фруктани – вуглеводи, які можуть викликати газоутворення та здуття живота.
5. Молочні продукти
Молочні продукти коров’ячого та козячого походження містять лактозу – цукор, який може спричиняти накопичення газів.
До того ж близько 65% дорослого населення світу має певний ступінь непереносності лактози, і вживання молочних продуктів може викликати здуття та метеоризм.
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, За оцінками, дві третини населення світу мають більшу чи меншу непереносимість лактози, тому молочні продукти можуть викликати здуття живота та газоутворення.
6. Пшениця та цільнозернові продукти
Фруктани та харчові волокна, що стимулюють газоутворення, містяться в злаках, таких як овес і продукти з пшениці, тож хліб, паста й цільнозернові вироби можуть спричиняти здуття.
Крім того, деякі цільнозернові, зокрема пшениця, ячмінь і жито, містять глютен.
Якщо у вас є непереносність глютену, після вживання таких продуктів ви можете відчувати здуття й накопичення газів.
7. Капуста, броколі, цвітна капуста
Капуста, броколі, цвітна капуста, брюссельська, кейл та інші зелені листові овочі містять багато клітковини – іноді більше, ніж вашому організму під силу перетравити.
Однак бактерії в кишківнику із задоволенням використовують цю клітковину як джерело енергії, і це призводить до утворення газів.
Багато з цих хрестоцвітих овочів також містять сірку – і ви вже знаєте, який запах це може спричинити.
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Овочі, що містять сірку, можуть посилити запах газу
8. Фрукти
Багато фруктів, зокрема яблука, манго й груші, містять велику кількість природного цукру – фруктози. Крім того, деякі сорти яблук і груш багаті на клітковину.
Чимало людей важко перетравлюють фруктозу й можуть відчувати здуття після таких солодких ласощів, оскільки їхній організм не здатен повноцінно розщеплювати ці цукри.
Втім, непереносність фруктози трапляється рідше, ніж непереносність лактози.
Чи можна перестати пукати
Фрукти, овочі та бобові можуть спричиняти газоутворення, але регулярне споживання кількох порцій цих продуктів на день набагато важливіше, ніж повна відмова від здуття.
Якщо ви досі не вживали багато клітковини, різке збільшення її кількості в раціоні може викликати дискомфорт.
Щоби уникнути неприємних наслідків, додавайте клітковину до свого харчування поступово.
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Фахівці рекомендують пити багато води, щоб зменшити ризик запорів
Підтримання водного балансу знижує ризик запорів, які можуть спричиняти надлишкове газоутворення. Якщо кал довго залишається в кишківнику, він продовжує бродити, виробляючи додатковий газ, який може мати особливо неприємний запах.
Намагайтеся пити воду під час кожного прийому їжі та підтримувати гідратацію протягом усього дня.
Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS) також рекомендує пити м’ятний чай для полегшення газів та здуття.
Газовані напої містять газ, і якщо ви їх багато п’єте, то, ймовірно, будете більше відригувати та пускати гази, ніж якби цього не робили. Те саме стосується жування жуйки або швидкого ковтання супу чи каші. Якщо ви заковтуєте повітря, воно мусить кудись виходити.
Чи варто непокоїтися
У більшості випадків гази не є приводом для занепокоєння. Багато нешкідливих причин газоутворення не потребують обстеження чи лікування.
Проте в деяких випадках надмірне газоутворення може свідчити про більш серйозне захворювання, тож якщо вас це турбує, проконсультуйтеся з лікарем.
Неприємний запах газів також може бути побічним ефектом деяких ліків.